Schrijfproces “In Nederland” begonnen; “American Safari” bijna klaar

Gisteren ontving ik een kleine doos met vier boeken: de allereerste exemplaren van In Vietnam en In Australië (twee stuks per titel). Nu staat van beide titels een maagdelijk exemplaar achter me in de boekenkast; het tweede exemplaar laat ik trots zien aan de arme ziel die geen nee kan zeggen. 

Inmiddels heb ik me op het schrijfproces gestort van de derde titel in de “In”-serie: In Nederland. En dat is niet alles: het Engelstalige avonturenboek American Safari is bijna klaar! 

In Nederland
Het is mijn ambitie om over elk land een verhaal te schrijven. Ik heb na twee titels dus nog even te gaan, maar nu ik in Nederland woon is dit een uitgelezen kans om het eigen land eens nader onder de loep te nemen. Het grote verschil met vrijwel alle andere landen in de wereld is het feit dat ik hier geen nieuwsgierige vreemdeling ben, en dat vraagt om een andere benadering. 

Die aanpak was in eerste instantie niet meteen helder. Allereerst moest ik besluiten hoe ik door Nederland zou reizen – het zou tenslotte een reisboek worden. Ik dacht aan een voettocht, een fietstocht, liften… Maar nee, ik liep nergens warm voor. Opeens dacht ik aan het spoornetwerk. Het Nederlandse spoornetwerk reikt tot in alle uithoeken van het land, waardoor er praktisch geen gebied wordt overgeslagen. Dus dat werd de basis.

Maar 404 spoorstations (jawel) is veel te veel van het goede. Dus toen heb ik eerst alle wijkstations geschrapt (waardoor er 284 overbleven) en daarna alle plaatsen die binnen tien treinminuten van een definitief vastgelegde bestemming lagen.

Deze bestemmingen waren alle kopstations (Den Helder, Harlingen, Enkhuizen, Roodeschool, Delfzijl, Vlissingen, Zandvoort aan Zee, enz.), alle grensstations (Eijsden, Glanerbrug, Bad Nieuweschans, enz.) en alle provinciehoofdsteden, en van daaruit ben ik de stations die binnen tien minuten te bereiken zijn, gaan schrappen. Zo kwam ik op 134 uit. Na het weghalen van stations die twee plaatsen bedienen, zijn er nu nog 128 bestemmingen over. En dan lijkt 100 me een mooi rond getal. Zoveel worden het er dus.

En nu komt het, die andere benadering. Bij elke bestemming zoek ik een ander onderwerp. Zo gaat de reportage over Nijmegen over een bezoek aan het oudste gebouw van Nederland en heb ik in het vriendelijke Emmen een bezoek gebracht aan het grootste hunebed van Drenthe. Morgen staat een bezoek aan de marinehaven te Den Helder op het programma. De reportage over Delfzijl gaat over het reilen en zijlen van vrachthavens; in Vlissingen ontmoet ik een immigrant uit Engeland, die mogelijk te maken krijgt met de gevolgen van Brexit. 

Al deze verhalen bij elkaar vormen een soort nationaal portret, in de vorm van een reisboek – ik beschrijf de reis ernaartoe en de eerste indrukken van de bestemming, geef commentaar, meng er flink wat humor en persoonlijke anekdotes doorheen. 

American Safari
Van een heel andere orde is American Safari, het Engelstalige avonturenboek waarin ik met het openbaar vervoer van de Canadese ijsberen naar de Chileense pinguïns reis. Puur avontuur. Het boek is in principe klaar, maar moet nog wat sappiger worden gemaakt met het nodige droge commentaar, verfijnde beschrijvingen en… Afijn, dat soort dingen.

“Engelstalig?!” hoor ik iemand roepen.

Ja. Ik schrijf al jarenlang Engelstalige reisboeken (het is pas sinds kort dat ik in het Nederlands ben gaan schrijven), en American Safari vloeit daar nog uit voort. Ik zie voorlopig geen Nederlandstalige versie verschijnen; mijn focus met dit project ligt momenteel bij de afronding en vervolgens de marketing van de Engelstalige versie. 

Ik hoop American Safari in september of oktober te publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s