De laatste ov-chippaal

Dit is ‘m dan: de laatste ov-chippaal!

Hij staat in Leer, Duitsland. Het is de laatste mogelijkheid om uit te checken als je met de trein vanuit Nederland naar Noord-Duitsland gaat. Een station, in Weener, staat er ook eentje, maar deze staat aan het einde van de Wiederline, en daarmee is het de laatste ov-chippaal.

Voor abonnementhouders betekent dit dat zij gratis naar Leer kunnen. Zo kwam ik er ook terecht, nadat ik een bezoek had gebracht aan Bad Nieuweschans voor mijn nieuwe boek In Nederland. Niet omdat het moest, maar omdat… Inderdaad.

De ironie is alleen dat de Arriva-trein niet meer naar Leer rijdt. Een schipper had de spoorbrug over de Eems, pal buiten Weener, total loss geramd en daarom moet de reiziger, tot de herbouw van de brug in 2024, naar Leer verder met een Duitse stadsbus. Hierdoor kun je dus met je OV-chipkaart reizen met het Duitse openbaar vervoer.

Ich hab schon eingecheckt mit meine Hollandische bahnkarte,” zei ik tegen de chauffeuse. Die knikte dat het in orde was – er bevond zich immers geen incheckautomaat aan boord van de bus. Ze geloofde me op m’n blauwe ogen.

En toen, in Leer, wilde ik natuurlijk uitchecken. Alleen deed de paal het niet. Ik kreeg rood op het rekest, een Nederlands meisje ook. Een pizza en een halve liter bier later stapte ik weer in de bus terug naar Weener, en in de trein terug naar Groningen. Inchecken hoefde niet meer: dat had ik immers al gedaan bij vertrek uit Bad Nieuweschans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s