Alleen de passagiers kunnen Lelystad Airport nog stoppen

Opnieuw is de opening van Lelystad Airport uitgesteld. Dit keer omdat de minister heeft besloten dat ze alle procedures – aanvliegroutes, herstellen van fouten in de geluidsberekeningen – zorgvuldig wilt afhandelen. Daarom gaat het vliegveld nu pas op 1 april 2020 open.

Als Lelystad op 1 april 2019 had geopend, had men in het eerste jaar 2000 vliegbewegingen als maximum gesteld. Maar om te compenseren voor een jaar vertraging, wordt dat meteen verdubbeld naar 4000 vliegbewegingen. 

Het vliegveld moet vakantievluchten gaan afhandelen en daarmee Schiphol ontlasten. Logisch: Schiphol is eigenaar van Lelystad Airport. Er is alleen één probleempje: er is een enorme groep mensen die nu nog in redelijke stilte wonen, maar straks al die vakantiecharters horen overvliegen. Deze mensen hebben hun zorgen en ongenoegen dan ook op vele bijeenkomsten kenbaar gemaakt.

Maar de strijd lijkt al gestreden. De politiek heeft besloten, het parkeerterrein is aangelegd, de verkeerstoren wordt gebouwd. 

Toch kan Lelystad Airport nog worden tegengehouden, want geen enkele maatschappij stuurt lege toestellen de lucht in. Als het volk besluit dat zij elkaar tegen die geluidsoverlast in bescherming nemen door geen tickets te boeken vanaf Lelystad Airport, dan komt dat hele vliegveld er niet. 

Inderdaad: alleen de passagiers kunnen Lelystad Airport nog stoppen. De macht van de massa ligt onder meer in haar financiële draagkracht; haar onmacht in onwetendheid en gebrek aan leiderschap. De Australiërs hebben dat destijds collectief gedaan met Starbucks, dat op een gegeven moment haar 84 winkels kon sluiten wegens een volksboycot. Het kan dus!

De vraag is natuurlijk wel: is Lelystad Airport nodig? Het argument is dat Schiphol niet meer dan 500.000 vliegbewegingen per jaar mag afhandelen. Maar weet je, 60% van de tientallen miljoenen passagiers hebben Nederland niet eens als eindbestemming. Die stappen slechts over. Je hebt in economische zin weinig aan iemand die van het ene naar het andere vliegtuig rent. Daarnaast betaalt een maatschappij geen belasting voor de honderden liters kerosine die nodig zijn om een overstapper verder richting zijn bestemming te brengen.

Daarnaast probeert Amsterdam het aantal toeristen in de hoofdstad in te dammen. De stad wordt er onleefbaar van. 

Maar nee: het zou hier gaan om vakantievluchten. Logisch, want Lelystad als lijnbestemming verkoopt natuurlijk niet. Vakantievluchten. Nederlanders die over hun eigen landgenoten heen vliegen en zo het wooncomfort drastisch naar beneden bij stellen moeten we niet willen. Lelystad Airport is nu een schattig vliegveldje voor sportvliegers en een enkele zakenjet, en dat mag het blijven.

Wat dan wel? 

Simpel. Vlieg vooral niet. Maak een reisje van uw vakantie door over land te gaan. Verrijk de ervaring door onderweg te stoppen.

Kijk bij afstanden onder de duizend kilometer eerst naar de trein. Als ik op 30 april naar Engeland ga, reis ik voor vijf tientjes per Thalys en Eurostar, inclusief een flinke backpack dat op Schiphol zou moeten worden ingecheckt voor 23 euro extra. De reistijd is met vier uur bovendien nagenoeg gelijk aan de tijd die je kwijt bent aan een vliegreis waarvoor je vroeg op de luchthaven moet zijn en na aankomst van het vliegveld naar de stad moet reizen.

En als er dan toch gevlogen moet worden, ontlast Schiphol dan door te kiezen voor een regionale luchthaven. Dit is niet om het probleem af te wentelen op een andere omgeving, maar wel om het vliegplafond van 500.000 vliegbewegingen minder snel te bereiken. Draag niet bij aan de oorzaak. Neem uw verantwoordelijkheid.

Die verantwoordelijkheid ligt echter ook bij bedrijven en instanties. Bedrijven als TUI en Corendon – de uitvoerders van veel vakantievluchten – moeten met klem aantonen geen interesse te hebben in een slecht bereikbare locatie als Lelystad. De NS zou haar langzame Intercity Direct (160km/p/u) van de HSL moeten verplaatsen naar het conventionele spoor om zo ruim baan te geven aan echte hogesnelheidstreinen. Daarnaast zou men de Oostenrijkse nachttrein NightJet, die nu nog rijdt tot Dusseldorf, moeten faciliteren op het Nederlandse spoor, desnoods door deze als binnenlandse intercity in te leggen. 

Op de politiek hoef je nooit te rekenen – Den Haag is puur reactief en speelt slechts in op omstandigheden. Door de omstandigheid te creëren dat Lelystad een spookluchthaventje wordt, wordt de politiek gedwongen om met een andere oplossing te komen. Sneller spoor of een vliegveld in zee, om maar iets te noemen. 

Maar de passagiers moeten daar aanleiding toe geven, want alleen de passagiers kunnen Lelystad Airport nog stoppen.

 

Over welk land moet het volgende reisverhaal gaan?
Help mee en breng hier je stem uit!

Meer inspiratie nodig? Op zoek naar leesplezier voor onderweg of voor een ander? Check dan één van deze (e-)boeken en ondersteun daarmee deze website!

AMERICAN SAFARI

Reis mee van Canada naar de zuidelijkste stad op aarde!
(Engelstalig!)
Kindle (geen iDeal)GedruktBol.com (Kobo e-boek)

 

BAFFLING BANFF

De perfecte introductie van het Canadese stadje Banff!
(Engelstalig!)
Kindle (geen iDeal)GedruktBol.com (Kobo e-boek)

 

IN AUSTRALIE: TWEE JAAR IN HET LAND DAARONDER

Backpack mee naar het Rode Centrum van Australië!
Kindle (geen iDeal)GedruktBol.com (Kobo e-boek)

 

IN VIETNAM: MET 100CC VAN SAIGON NAAR HANOI

Race met twee Nederlandse vrienden mee door Vietnam!
Kindle (geen iDeal)GedruktBol.com (Kobo e-boek)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s