Reizende Nederlanders – Kirsten: “Ik raad iedereen aan om naar Iran te reizen”

In de interviewserie Reizende Nederlanders praat De Schrijvende Reiziger met Nederlanders die het avontuur zijn aangegaan. In deze vierde aflevering  een gesprek met Kirsten, die al ruim twee jaar met haar partner Erick over de wereld reist.

Kirsten (30) en haar 31-jarige vriend Erick zijn voor de tweede keer op reis. Beperkten ze zich de eerste keer nog tot Azië, dit keer hebben ze ook het Midden-Oosten en Midden-Amerika aangedaan. Op 11 januari 2016 verlieten ze Nederland, om via Bulgarije, de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai), India, Maleisië (incl. Maleisisch Borneo), de Filipijnen, Indonesië, Vietnam, Laos, Thailand, Australië, Myanmar, Iran, Israël, Turkije en België nu hun wereldreis te eindigen in Mexico. Kirsten en Erick runnen de uitstekende en inspirerende reisblog Travelaar.

Kun je ons iets vertellen over je achtergrond?
Ik heb Leisure Management gestudeerd in Leeuwarden en ben daarna met Erick gaan samenwonen in Groningen. Ik heb gewerkt als vestigingsmanager bij een marketingbureau waarna we zes maanden zijn gaan reizen in Azië (2013/2014). Hierna bij ik aan het werk gegaan bij een callcenter voor bijna twee jaar en in januari 2016 hebben wij alles opgezegd om full-time en voor onbepaalde tijd te gaan reizen.

Waarom heb je besloten om op reis te gaan? 
Er is teveel te zien in de wereld en teveel te ontdekken om het niet te doen. Ook tijdens vakanties kun je veel zien en doen, maar het is zoveel anders om voor een langere periode in een land te verblijven.

Mogen we vragen naar je budget en hoelang je hebt moeten sparen voor je reis? 
De reis zijn we begonnen met een kleine 20.000 euro. Heel weinig volgens velen. Na een klein jaar zijn we naar Australië gegaan waar we elf maanden hebben gereist, gewoond en gewerkt. Hier hebben we weer wat geld kunnen sparen.

Hoe ga je met je geld om in het buitenland?
Ik ben een budget-reiziger en geef zo weinig mogelijk uit. Al laat ik geen dingen en slaap ik vrijwel altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Ik vind het fijn om lokaal te eten op straat, maar soms eet ik ook een goede en duudere westerse maaltijd. Ik probeer vooral een combi aan te houden tussen budget en wat luxer. Maar echt luxe hoeft voor mij niet. Daarnaast hou ik alle uitgaven precies bij. Tours doen we weinig, want we trekken er liever zelf opuit, maar soms kom je er niet onderuit als je echt toffe dingen wilt zien en doen. In Australië hebben we een auto gekocht waar we in sliepen. Zo bespaarden we veel geld op accommodaties.

Iedereen maakt beginnersfouten. Kun je een voorbeeld noemen van iets dat je een volgende keer echt anders gaat aanpakken? 
Tijdens deze reis ben ik eigenlijk heel blij met de gemaakte keuzes. Tijdens onze eerdere reis (6 maanden Azie in 2013-2014) reisden we redelijk snel omdat we zoveel mogelijk wilden zien. Ik heb gemerkt dat ik nu liever langzamer reis en een land beter wil leren kennen. Dat kan op die manier veel beter. Ik vind het heerlijk om iets langer op een plek te blijven. Niet alleen is dit goed om een land te leren kennen, maar ook qua budget is dit een goede optie.

Hoe reis je het liefst?
Op alle manieren eigenlijk en het ligt een beetje aan de bestemming. In Azië reisden we met het openbaar vervoer, behalve Vietnam. Daar reisden we per motor in vier weken van zuid naar noord. Australië, Iran en Mexico hebben we met een (huur)auto gedaan wat ik ook echt heerlijk vindt. Zo heb je lekker veel vrijheid en kun je stoppen waar en wanneer jij wilt. Als ik qua openbaar vervoer moet kiezen ga ik altijd voor de trein in plaats van de bus.

Hoe zijn de ho(s)tels waar je nu bent? 
In Mexico zijn de accommodaties minder goed dan in Azië. Of in ieder geval als je kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding. Voor een simpele kamer in een hostel betalen we al gauw 30 euro. Voor een zelfde kamer zouden we in Azië 10 euro betalen.

Heb je al eens ingecheckt in een ho(s)tel of guesthouse dat echt verschrikkelijk bleek te zijn? 
Helaas is dit een paar keer gebeurt. Ik denk dat je daar niet onderuit komt als je voor een langere periode reist. Het is even doorbijten en gewoon uitkijken naar de volgende ochtend, het moment dat je weer kunt uitchecken.

En heb je (ook) de omgekeerde ervaring, waarbij het ho(s)tel of guesthouse helemaal geweldig bleek te zijn? 
Ook dit is zeker gebeurt. Vaker dan de omgekeerde ervaring gelukkig. In Luang Prabang (Laos) sliepen we in een heerlijke kamer met eigen balkon voor ongeveer 6 euro per nacht.

Van alle plekken waar je tot nu toe geweest bent, zijn er één of twee die je absoluut kunt aanraden, en waarom? 
Ik heb zoveel aan te raden, maar met stip raad ik iedereen aan om naar Iran te reizen. Ik sta er versteld van hoeveel negatieve vooroordelen Nederlanders hebben over Iran, maar het is één van de landen waar ik me het allerveiligst heb gevoeld. Ja, je moet als vrouw je hele lichaam bedekken en een hoofddoek dragen, maar er is zoveel respect. En het land is prachtig.

Daarnaast is Nusa Penida één van mijn favoriete plekken in Azië. Een eiland vlakbij Bali dat nog niet overdreven veel bezocht wordt, maar wel steeds populairder wordt.

En waar zou je nooit meer naar terug willen? Waarom niet?
Er is geen enkel land waar ik ben geweest waar ik niet naar terug zou willen. Met Myanmar heb ik niet zulke goed ervaringen. We zouden drie weken blijven, maar na een dikke week zijn we naar Thailand vertrokken omdat we ons er niet op ons gemak voelden. We maakten allerlei dingen mee waar we niet blij van werden. Maar ik zou zeker nog eens teruggaan om het een tweede kans te geven.

Wat is voor jou een essentieel item waar je op reis echt niet zonder kunt?
Ik neem altijd een stekkerdoos mee zodat ik meerdere dingen kan opladen. Ik kom vaak genoeg in een accommodatie waar maar één stopcontact is in de kamer en dat is super irritant (vooral met een blog). Reizen anno 2018. Daarnaast ben ik heel blij met onze universele gootsteenstop waardoor ik in iedere gootsteen mijn kleding kan wassen. En een notitieboekje gaat altijd mee, zodat ik alles bij kan houden.

Stel je voor dat je na terugkomst in Nederland op een feestje wordt gevraagd naar je beste reisverhaal of leukste voorval. Wat zou je de anderen dan vertellen? 
Oef, dat zijn er zoveel. Eén waar ik nu meteen aan het moet denken speelt zich af in Shiraz, Iran. We leverden onze huurauto in en werden door de jongen van het bedrijf gevraagd of we mee wilden naar vrienden om wat te drinken. Natuurlijk wilden we dat! Samen met zijn vrienden hebben we uren door de stad gereden, werden we getrakteerd op authentiek Shirazi ijs en werden we mee uit eten genomen. De avond eindigde bij zijn moeder thuis waar we rond 23.30 uur voor de deur stonden. Daar hebben we gekletst, muziek gemaakt en gelachten tot diep in de nacht. In Iran is alcohol verboden, maar ook in Iran verzinnen ze overal wat op. Zo dronken we gezellig met z’n allen huisgemaakte rode wijn. Wat een leuke avond!

 

Heb je voor aspirerende reizigers nog een ultieme waarschuwing?
Ga niet op wereldreis, want je wilt nooit meer naar huis! 😉 Waarschuwingen heb ik niet. Ik ben nooit bang op reis en er is nog nooit – tijdens de hele twee jaar – iets ernstigs gebeurt. En als er wel wat gebeurt ga je dat toch niet tegen.

En, om positief af te sluiten, heb je ook de ultieme tip? 
Het is fijn om je vooraf in te lezen over bestemmingen, maar ga hier niet te ver in. Als je een lange reis wilt maken is de vrijheid juist zo fijn en is het zonde om teveel vast te leggen. Ik heb gemerkt dat tijdens het reizen alles veranderd. Andere reizigers geven je onderweg tips of de lokale bevolking (dat zijn de beste tips) zeggen je waar je écht naartoe moet. Vaak zijn dit dingen die je niet in de reisgidsen leest. Tijdens je reis gebeurt er wat er gebeurt en moet niets, maar mag alles. Geniet!

* * *

Heb je genoten van dit interview en wil jij ook een keer geïnterviewd worden op De Schrijvende Reiziger? Dat kan! Laat even van je horen via het contactformulier. Als dank krijg je gratis een digitale versie van In Vietnam!

Over welk land moet het volgende reisverhaal gaan?
Help mee en breng hier je stem uit!

Meer inspiratie nodig? Op zoek naar leesplezier voor onderweg of voor een ander? Check dan één van deze (e-)boeken en ondersteun daarmee deze website!

AMERICAN SAFARI

Reis mee van Canada naar de zuidelijkste stad op aarde!
(Engelstalig!)
Kindle (geen iDeal)GedruktBol.com (Kobo e-boek)

 

BAFFLING BANFF

De perfecte introductie van het Canadese stadje Banff!
(Engelstalig!)
Kindle (geen iDeal)GedruktBol.com (Kobo e-boek)

 

IN AUSTRALIE: TWEE JAAR IN HET LAND DAARONDER

Backpack mee naar het Rode Centrum van Australië!
Kindle (geen iDeal)GedruktBol.com (Kobo e-boek)

 

IN VIETNAM: MET 100CC VAN SAIGON NAAR HANOI

Race met twee Nederlandse vrienden mee door Vietnam!
Kindle (geen iDeal)GedruktBol.com (Kobo e-boek)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s