In Banff: De Top 15 Activiteiten

Je zult je in Banff niet vervelen. Dit mooie, kleine dorp en de overweldigende omgeving draaien volledig om het toerisme. Men doet er alles aan om de bezoeker bezig te houden. Het kan dan ook moeilijk zijn om uit het overweldigende aanbod een goede keuze te maken. Om je een handje te helpen, volgen hier vijftien leuke activiteiten – wandelen, nachtleven, excursies, musea en andere toeristenattracties – die het overwegen meer dan waard zijn.

Maar eerst een waarschuwing: de wandelroutes die hier beschreven staan voeren door een zeer uitgestrekt bos dat je zult delen met roofdieren als grizzlyberen en poema’s. Allebei de diersoorten zijn al eens verantwoordelijk geweest voor het doden van bezoekers van het nationaal park. Wees alsjeblieft niet zo dwaas om te denken dat dit jou niet zal overkomen! Wandel in gezelschap, draag een beerbel en beerspray, en vraag in het informatiecentrum aan Banff Avenue welk advies ze je kunnen geven over de huidige stand van zaken.

Goed, dat gezegd hebbende, zijn hier de Top 15 Activiteiten In Banff!

15 – Beklim Sulphur Mountain aan de achterkant

Sulphur Mountain is de enige berg in Banff waarvan iedereen de top kan bereiken, al was het maar omdat er een kabelbaan aanwezig is. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om het smalle voetpaadje te nemen vanaf het parkeerterrein van de kabelbaan. Maar wat veel bezoekers niet weten, is dat er een heel stil weggetje is langs de achterzijde van Sulphur Mountain. Het kan een inspannende wandeltocht zijn voor diegenen die er niet aan gewend zijn om een almaar stijgende weg: de klim bedraagt 655 meter verspreid over 5,8 kilometer.

Om de “Back Road” te bereiken, wandel je eerst naar Cave and Basin National Historic Site, en dan over het parkeerterrein en het gebouw. Je ziet een brede, geasfalteerde voetpad dat het bos in leidt. Bijna twee kilometer verderop kom je bij een duidelijke bocht naar links. Pal voor deze bocht zie je twee zandpaden: eentje van de rechterzijde en eentje aan de linkerzijde. Neem het linkerpad. Vanaf hier is het 5,8 kilometer naar de top van Sulphur Mountain.  Houd bij het bereiken van de top een oogje op de rotsen: dat is waar de grijze marmot graag mag zonnebaden.

Als je eenmaal bovenop de berg bent, neem dan zeker even een kijkje bij de oude stenen hut van een waarlijke legende, Norman Sanson, die daar vele, vele jaren het weer heeft geobserveerd. Nadien kun je naar de Upper Hot Springs (zie hieronder) lopen via het haarspeldbochterige paadje of vanuit de magnifieke gondola genieten van het glijdende uitzicht. Het is af te raden om de “Back Road” te gebruiken als de bergtoppen nog (of al) met sneeuw bedekt zijn.

14 -Bewandel de Spray River Loop (of loop door naar Canmore)

Banff Springs Hotel

Deze circulaire wandeling van 11 kilometer lengte loopt vanaf het parkeerterrein achter het Banff Springs Hotel en voert langs beide oevers van de Spray River, die uitmondt in de Bow River net na de brug naar de golfbaan. Het wandelpad is vrij vlak, breed en gaat door een nauwe vallei. De wandeling kan worden ingekort door na 800 meter het kleine bruggetje over de Spray River over te steken. De oprijzende bergen aan beide kanten zijn indrukwekkend. Loop door totdat je na een uur de brug bereikt en keer dan terug langs de andere oever. Je kunt deze wandeling ook op de golfbaan beginnen, maar het beginpunt is daar veel moeilijker te vinden.

De eerste helft van de wandeling kan ook onderdeel uitmaken van een wilderniswandeling naar het dorp Canmore. Loop bij de brug simpelweg rechtdoor. Neem na nog eens (ongeveer) vijf kilometer een afslag naar links. Honderd meter verderop is er een brug die je moet oversteken. Volg dan simpelweg het pad aan de overzijde. Bij de grens van het nationaal park (er staat een bord), sla linksaf. Je komt uit op een bergweg die afdaalt naar Canmore.

Deze laatste wandeling is relatief lang (meer dan 26 kilometer) en gaat daadwerkelijk het achterland in. Ik heb het alleen gedaan, omdat ik soms denk dat ik Superman ben en de grootste grizzlybeer van me af kan vechten, maar zou het zeker niet aanraden. Neem beerspray mee, wandel in gezelschap, en neem te drinken en te eten mee. In Canmore kun je de bus terug naar Banff nemen. Het is een geweldige dagwandeling, maar er zijn geen faciliteiten onderweg en je hebt niet overal mobiel bereik. Ga voorbereid op pad.

13 -Beklim Tunnel Mountain

En dan nu een wandeling waardoor je je een heuse alpinist zult wanen: het beklimmen van Tunnel Mountain is een vrij gemakkelijke wandeling die 45 tot 75 minuten duurt en je meevoert naar een hoogte van ongeveer 1.600 meter – hoewel de eigenlijke hoogtewinst maar 220 meter bedraagt. De top biedt fantastische vergezichten over de vallei en de omringende bergen.

Om bij Tunnel Mountain te komen, loop je naar het einde van Caribou Street waar een voetpad begint richting St. Julien Road. Volg die weg naar rechts en na ongeveer 100 meter vind je het beginpunt van het wandelpad aan de linkerzijde, aan de zijkant van het parkeerterrein. Het eerste gedeelte is behoorlijk steil, maar laat je dit niet ontmoedigen want het wordt al snel beter en veel gemakkelijker. Het pad is populair onder zowel de lokale bevolking als de bezoekers, dus er is erg weinig kans op het tegenkomen van wilde dieren. Tunnel Mountain is de perfecte introductie tot wandelen in Banff National Park. Als je er eenmaal van geproefd hebt, wil je alleen maar meer!

12 – Wandel door Sundance Canyon

Evenals het beklimmen van Tunnel Mountain, kan ook de wandeling door Sundance Canyon worden gedaan door eenieder die goed ter been is. Het neemt je mee naar een indrukwekkende waterval, die je bovenaan oversteekt via een brug. Vervolgens voert de 1,6 kilometer Sundance Canyon Loop door het bos om te eindigen nabij diezelfde waterval.

Je bereikt Sundance Canyon door simpelweg vanuit het dorp naar Cave and Basin National Historic Site te lopen, het parkeerterrein over te steken en het gebouw te passeren, waarna je een breed, geasfalteerd voetpad het bos in volgt. Dit pad brengt je regelrecht naar Sundance Canyon, waar de Loop begint.

Inclusief het genieten van het adembenemende uitzicht kun je het beste rekenen op zo’n twee uur voor deze wandeling.

11 – Bewandel de Cory Pass Loop

Hiervan wordt gezegd dat het één van de meest inspannende wandelpaden van Banff National Park is, en dat kan ik alleen maar bevestigen. Maar het loont zeer zeker de moeite: je komt boven de boomgrens uit en het pad wordt min of meer een klauterroute. Het meest aangename aspect is dat het een circulaire route is die – ongeacht je richting – eerst 900 meter stijgt alvorens weer 900 meter te dalen.

 

Het startpunt ligt ongeveer zes kilometer buiten Banff. Wandel of fiets over Vermillion Lakes Road het dorp uit, ga verder over het fietspad totdat je bij het tweede wildhek komt en sla dan linksaf op de 1A. Na de houten poort ga je rechtsaf en volg je een onverharde weg tot Fireside, een picknickveld. Dit is waar je startpunt vindt van de Cory Pass Loop.

10 – Drink een Banff-biertje

Toen ik voor het eerst hoorde van Banff National Park had ik niet verwacht dat het ook een nachtleven heeft, laat staan een bierbrouwerij. Maar nu heb ik ze allemaal geprobeerd – het is prima bier met veelal een zachte smaak. Perfect voor je eerste biertje in Banff.

Je vindt de brouwerij aan Banff Avenue, in de Clock Tower Mall nabij McDonald’s.

9 – Het lokale kroegie

Misschien zou ik dit er niet tussen moeten zetten omdat het vrij authentiek is, maar Bruno’s Bar is min of meer het lokale kroegie. Het heeft een goede, rustige sfeer met praatgrage barmannen. Het zit op Caribou Street, even verwijderd van Banff Avenue.

 

8 – Speel Bingo bij de Legion

Het Legion’s gebouw staat direct aan de Bow River Bridge en organiseert elke dinsdagavond een bingoavond. Kom vroeg: de jackpot van $1.000 maakt dat het heel populair is. Vraag van tevoren naar de exacte tijd. Bijna iedereen die in Banff werkt kan je erover vertellen, want bingo in Banff poetst het grootmoederlijke imago van het spel weg. De Legion heeft ook het goedkoopste bier van het dorp. Omdat de Legion in feite de club is van Canadese soldaten en als organisatie steun biedt aan oud-gedienden door het hele land, is respectvol gedrag een must. Dit betekent ook je pet of hoed afzetten als je binnen treedt.

7 – Ga los in de Rose & Crown

Er zijn veel leuke bars in Banff, maar de bar waar live optredens bijna gegarandeerd zijn is de Rose & Crown. Wat mij persoonlijk enorm beviel was de prima akoestiek – beter dan waar ook in het dorp. Terwijl andere bars veel te luide muziek spelen in (te) besloten ruimtes, heeft de Rose & Crown de perfecte setting voor een avondje losgaan op de muziek van Canadese en Amerikaanse (cover)bands. Je vindt de Rose & Crown op de hoek van Banff Avenue en Caribou Street.

6 – Drink rustig een biertje in de Irish Pub

Eén van de meest comfortabele cafés is, naar mijn bescheiden mening, St. James’ Gate. Het heeft een enorme bierselectie, de bediening is goed, en je kunt hier een echt gesprek voeren omdat er geen overheersende muziek door de ruimte schalt. Ik heb er vaak met plezier gezeten, temidden van goed gezelschap, lokale vrienden. Ga naar Wolf Street om zelf een oordeel te vellen!

5 – Lees een boek op een bankje in Central Park

Central Park is waar je moet zijn voor ontspanning in de zomer. Je vindt er hardlopers, stelletjes die elkaars hand vasthouden, backpackers die proberen te balanceren op een slackline, families die picknicken, en zo voort – alle leuke parkactiviteiten die je over de hele wereld aantreft met het geluid van de snelstromende Bow River op de achtergrond.

4 – Een boottocht op Lake Minnewanka

Brewster Travel Canada biedt vier activiteiten waardoor je vanuit een ander perspectief naar de bergen kunt kijken: de Glacier Skywalk, de grote bussen op de Athabascagletsjer, de voornoemde Banff Gondola op Sulphur Mountain en een boottocht op Lake Minnewanka. Die laatste is duur, maar de tochten worden op een heel leuke manier uitgevoerd.

 

Om bij Lake Minnewanka te komen, volg je Banff Avenue het dorp uit en ga je rechtdoor onder het viaduct. Het meer heeft een interessante en zelfs verrassende geschiedenis die door enthousiaste gidsen wordt verteld tijdens de boottocht. Koop je tickets online zodat je niet in de rij hoeft te staan op de aanlegsteiger.

3 – Dompel jezelf onder in de Upper Hot Springs

Banff draait om de warmwaterbronnen. Het is zelfs de reden waarom het dorp is gesticht: spoorwerkers vonden de warmwaterbronnen rondom Cave and Basin en voorzagen een toeristische goudmijn. Tegenwoordig zijn ze dicht, maar je kunt nog steeds van de originele toeristenmagneet proeven door een bezoekje te brengen aan de Upper Hot Springs.

Het water wordt op een heerlijke 40º gehouden, en zeker in de winter is het haast een magische ervaring om in water te zitten dat stoom afblaast terwijl je haar bevriest.

Om de Upper Hot Springs te bereiken, neem je de auto of stadsbus naar Mountain Avenue. Buslijn 1 neemt je mee voor $2 per enkele reis vanaf elke bushalte langs Banff Avenue.

 

2 – Bezoek de musea

Banff heeft drie unieke musea. Hier zijn korte beschrijvingen van elk:

Het Luxton Buffalo Nations Museum

Dit museum, dat eruit ziet als een handelspost, gaat over de autochtone culturen die eens aanwezig waren in de Bow Valley. De weergaven van het leven van de oorspronkelijke bewoners zijn fantastisch en de goed geïnformeerde museumgids – lid van de Nakodastam – kan je alles vertellen over hetgeen je hier ziet. Het museum bevindt zich aan de andere kant van de Bow River: steek de brug over, kijk naar rechts, en je kunt de handelspost niet over het hoofd zien.

Het Parks Museum

Deze is mijn favoriet. Het is al open sinds 1903 en ziet er nog precies zo uit als in 1914. Het is dus een museum in een museum. Het is gevuld met opgezette dieren en specimens uit het hele nationaal park. Op de eerste etage is het kantoor van Norman Sanson, de man die het weerobservatorium bovenop Sulphur Mountain bouwde. Om het plaatje compleet te maken: bezoek eerst dit museum alvorens de berg te beklimmen naar de hut – je ziet een briefje waarop Sanson heeft geschreven dat hij weer Sulphur op is gegaan. Probeer hem daar te ontmoeten! Het Parks Museum is het vierkante houten gebouwtje bij de brug, aan de kant van Central Park.

Het Whyte Museum
Dit museum is waarschijnlijk het meest klassieke museum van Banff. Het heeft exposities die met regelmaat wisselen, en gaat over de lokale geschiedenis, bergcultuur, dat soort zaken. Het biedt ook onderdak aan de Banff Archives, waar ik moest zijn voor het schrijven van Baffling Banff. Het Whyte Museum is achter de bibliotheek. Op het terrein staan originele houten huisjes uit de oude tijd die zijn gedoneerd aan het museum. Zorg ervoor dat je het museum bezoekt als ze rondleidingen verzorgen door deze huisjes!

1 – Johnston Canyon

Johnston Canyon blijft mijn favoriete vrijetijdsbesteding binnen het nationaal park. Het is het hele jaar geopend en wordt erg druk in de zomer. De bezoeker loopt via een speciaal gemaakt voetpad door een nauwe kloof met watervallen, cascades en omhoog rijzende rotswanden. Dit is echt een aanrader en neemt slechts enkele uurtjes in beslag.

 

 

Je bereikt Johnston Canyon door westwaards te rijden over de snelweg (richting Lake Louise) en dan de eerste afslag te nemen naar de 1A. Johnston Canyon verschijnt na 17 kilometer aan je rechterhand. De relatief korte afstand is ook op de fiets af te leggen. In dat geval bereik je de 1A door Vermillion Lake Road af te fietsen.

 

 


Het verhaal van Banff staat beschreven in Baffling Banff. Een e-boek kost slechts een euro; een paperback €8,43 (op Amazon).

KOBO E-BOEK (€0,99)

KINDLE E-BOEK (€0,99)

PAPERBACK VIA AMAZON (€8,43)

POCKETBOEKJE VIA BOL.COM (€18,99)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s