De vijf gouden tips voor elke uitwisselingsstudent

Reis jij binnenkort naar het buitenland voor een uitwisselingsjaar? Overweeg jij je op te geven voor een schooljaar in het buitenland? Of sta je zelfs al op het punt van vertrek? Lees dan vooral deze gouden tips om van jouw jaar een heerlijk succes te maken!

Verkoop jezelf
De aanmeldingsprocedure is misschien nog wel de spannendste tijd. Het is de periode waarin je een langgekoesterde wens gaat omzetten in realiteit, waarin het allemaal echt gaat beginnen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je tijdens deze periode jezelf moet verkopen. Er moet een gastgezin worden gevonden, een (middelbare) school – dat lukt natuurlijk niet wanneer je als een droeftoeter op de foto staat. Lach, straal positiviteit uit,  laat zien dat je middenin het leven staat.

Niemand mag langs komen in het buitenland
Een afscheid kan worden verzacht met de belofte om elkaar snel te komen opzoeken. Het is natuurlijk super om je ouders te laten zien waar je naar school gaat, maar ook een heel erg slecht idee. De focus moet liggen op jouw deelname aan de nieuwe cultuur en taal. Dankzij sociale media kan iedereen op de hoogte blijven van je avonturen in het verre oord, maar ook daarbij geldt dat je focus echt moet blijven liggen op het schooljaar, hoe onschuldig een chatsessie van een uur met je beste vriend(in) thuis ook lijkt. Houd liever een blog bij dat iedereen kan lezen. Mochten mensen van thuis toch naar je toe willen komen, doe het dan in de laatste schoolweek.

Omarm de cultuurschok
Dit klinkt wat vaag, maar iets dat negatief én onvermijdelijk is, kun je maar beter (h)erkennen en omarmen. Iedereen die zich in een nieuwe cultuur waagt, krijgt te maken met een vorm van cultuurschok. Het is de kettingreactie aan emoties: eerst is alles nog leuk en aardig, daarna wordt al het nieuwe als negatief ervaren, vervolgens weer als positief en daarna als het nieuwe normaal. Dit – ik weet het – is een heel snelle uitleg van iets dat een grote impact kan hebben, vooral fase 2, waarin het allemaal zo negatief is dat je, in het uiterste geval, zelfs lichamelijke klachten kunt ervaren. Het is voor je nieuwe omgeving zeker niet leuk om jou te horen mopperen op dingen die voor hen juist normaal zijn. Zij zullen denken: “Wat doet hij/zij dan hier, als het allemaal zo slecht is?” Probeer de negatieve fase zo kort mogelijk te houden door juist nog meer deel te nemen aan de nieuwe cultuur, en probeer de negativiteit zo veel mogelijk voor je te houden. Je mag altijd alles denken, maar je kunt niet altijd alles zeggen. Bovendien: wist je dat een cultuurschok ook wordt ervaren door de ontvangende partij, zoals je gastgezin?

Communiceer
Er zullen hoe dan ook conflictsituaties ontstaan. De vraag is alleen: hoe groot laat je die worden? Het is, vooral in het begin, vaak een simpel misverstand dat aan de basis van een conflict staat – een regel van het gastgezin die je nergens op vindt slaan, bijvoorbeeld. Communicatie is heel belangrijk; acceptatie is nog belangrijker. Natuurlijk is het vervelend dat, als je eerst pas om middernacht thuis hoefde te zijn, je ‘nieuwe’ ouders opeens met een vroeger tijdstip als 22:00 voor de dag komen, maar zij hebben daar altijd hun redenen voor. Om er eentje te noemen: ze voelen zich verantwoordelijk voor je. Daar kun je toch geen probleem mee hebben?

Probeer nieuwe dingen, maar blijf jezelf
Het grote succes van een buitenlands schooljaar hangt samen met de mate waarin jij meedoet aan de taal, activiteiten en cultuur. Iedereen zegt het: sta open voor nieuwe dingen, vergroot je ‘comfortzone.’ Het is allemaal waar. Toch moet je niet vergeten dat je zelf ook waarden en normen hebt en dat het belangrijk is geen dingen te doen waar je achteraf spijt van krijgt. Dat is de balans die je in het oog moet houden: luister dus naar je gevoel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te geven, maar mensen lezen liever geen lange teksten op internet. Wil je graag weten hoe een schooljaar er in de praktijk aan toegaat, dan kun je voor zo’n zes euro het boekje In Arizona: De uitwisselingsstudent aanschaffen.

Help elkaar door in de reacties jouw gouden tips en tricks achter te laten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s