Acht reisboeken om de Coronacrisis mee door te komen

We mogen op dit moment niet reizen. En als het al mag, wordt het sterk afgeraden. De treinen zijn nagenoeg leeg, de scholen geven online les, er zijn 50% minder verkeersongevallen – kortom, Nederland zit thuis. Eén van de meest reislustige volkjes ter wereld moet zichzelf plots in toom houden. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig is er een perfecte manier om je toch in een exotisch oord te wanen: met een goed reisboek. Om je op weg te helpen, volgt hier een lijst met acht reisboeken.

–> Elke titel is een link <–

SAMENGESTELD DOOR JEROEN VOGEL

Van Hier tot Tokio – Paul van Hooff

In het tweede boek van avonturier en reisschrijver Paul van Hooff neemt de reiziger ons achterop zijn Moto Guzzi mee naar Tokio. Het is een fantastisch verhaal vol ontberingen en ontmoetingen waarbij we landen als Armenië, Iran en Rusland van een heel andere kant zien. Een jongensboek voor volwassenen.

Lees hier een interview met Paul van Hooff

De Weg naar Little Dribbling – Bill Bryson

Het laatste reisboek van de humoristische schrijver Bill Bryson voert ons door het Verenigd Koninkrijk aan de hand van een lijn die hij zelf heeft ontworpen: de Bryson Lijn – de langste afstand die je in een rechte lijn over het eiland kunt bereizen. In dit boek vol humor, gemopper en weetjes leert de lezer het Verenigd Koninkrijk kennen door de ogen van een Amerikaan die er al enkele decennia woont. Irrelevant detail: uw Schrijvende Reiziger werd in 2018 de eerste man ooit die de Bryson Lijn bewandelde; de Nederlandse versie van dat boek komt later dit jaar uit.

China per trein – Paul Theroux

Het Coronavirus zou zijn ontstaan op een markt waar vleermuizen worden verhandeld – levende dieren, want de Chinezen eten na recente ervaringen met bewerkt voedsel graag vers vlees. In dit boek van de grootmeester van de reisschrijverij, Paul Theroux, wordt de liefhebber van China op zijn wenken bediend. Pagina naar pagina komt het land op de lezer af. Ietwat gedateerd, maar zonder meer de moeite waard.

Pancake Adventures – Willem Dieleman

Opeens verscheen er een nieuwe naam in de gelederen van de Nederlandse reisschrijverij: Willem Dieleman neemt de lezer mee van Istanbul naar Pakistan. Onderweg haalt hij voldoening uit het bakken van pannenkoeken voor de lokale bevolking. Naast deze positieve boodschap is het grote pluspunt van dit verhaal de wording van een reiziger.

De Grote Spoorwegcarrousel – Paul Theroux

Eigenlijk – ook al ontkent Paul Theroux het zelf – is zijn eerste reisboek het beste. Hoe ouder hij wordt, hoe vaker hij verhaalt over gesprekken die hij in den vreemde voert met andere schrijvers. In zijn eerste reisboek, dat tegenwoordig geldt als een absolute klassieker, draait alles nog om het avontuur, het onbekende, de ontmoetingen met lokale mensen. Na het roman-achtige begin wordt het decor gevormd door het Azië van 1975. Hij blijft overstappen, van trein op trein, totdat hij Tokio bereikt en de Transsiberië Express neemt richting Moskou en de aansluitende treinen naar Hoek van Holland. Dit boek is een absolute must-read.

Erica op reis – Erica Terpstra

Ik moet toegeven: deze titel heb ik nog niet gelezen. Aan de reviews op Bol.com te zien, schrijft ze toegankelijk en “ontzettend leuk.” Op de Nederlandse televisie maakt ze eigenlijk het enige reisprogramma waarin het draait om de lokale bevolking; in 3 Op Reis zijn de presentatoren net te vaak in beeld, is het allemaal iets te YouTuberig, gaat het vooral over hoe gaaf zij hun ervaring wel niet vinden. Dat vind je bij Erica niet: zij laat mensen in hun waarde, doet mee met de lokale tradities, geeft zich over. Dit boek staat dan ook zonder meer op mijn ellenlange leeslijst.

Met 50 euro de wereld rond – Christopher Schacht

Dit soort verhalen vallen in de categorie ‘Had-ik-maar-zoveel-lef.’ Het helpt in ieder geval om jong en onervaren te zijn. De 19-jarige Duitser Christopher begint zijn wereldreis in Amsterdam, waar hij al zijn geld verliest maar toch besluit om door te gaan. Vier jaar lang reist hij de wereld over door in de openlucht te slapen, baantjes te ritselen en desnoods uit vuilcontainers te dineren.

In Australië: Twee jaar in het land daaronder – Jeroen Vogel

In dit boek neem ik de lezer mee naar het hart van een continent dat tot ieders verbeelding spreekt. Via baantjes en inspiratie door andere reizigers voert de trektocht door heel Australië. Het boek staat vol komische situaties, ontmoetingen met uiteenlopende karakters en een beetje tegenslag. (De link leidt naar Amazon.de, waar dit boek voor €10,70 kan worden aangeboden in plaats van de €24 die Nederlandse boekhandels vragen!)

Veel leesplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s