Op gezinsvakantie in Nederland? Amsterdam, natuurlijk!

20190223_132250

Het internationaal toerisme heeft een noodstop gemaakt. Van vrijwel de ene op de andere dag – zo voelt het tenminste – kregen we te maken met lege hotels, vliegtuigen en stadspleinen. Complete dienstregelingen, zoals die van Flixbus, werden gestaakt; vliegtuigen bleven aan de grond; vooruitbetaalde vakanties werden omgezet in vouchers; de mensen bleven thuis, soms uit gezond verstand maar meestal omdat het moest van hun regering.

De cijfers zien er op dit moment goed uit, maar niet iedereen is gerust op het uitblijven van een tweede ronde. Na een paar decennia waarin het steeds normaler werd om verre reizen te maken, kijken we daarom massaal naar bestemmingen bij ons in de buurt. De vraag is alleen: waar gaan we dit jaar met het gezin naartoe? En: hoe kun je jezelf beschermen tegen vooruitbetalingen die plotseling in vouchers veranderen?

Veel gezinnen vinden het belangrijk dat hun kinderen de grote hoofdsteden van Europa zien: Parijs, Londen, Berlijn en Rome liggen voor de hand. Amsterdam past vaak niet in dat rijtje thuis: daar komt een gemiddeld gezin zo vaak – Artis, Nemo, een rondvaart, Madame Tussauds, moeder en dochter die gaan shoppen in de Kalverstraat – dat aan een langer verblijf niet eens gedacht wordt. Bovendien wordt de stad gezien als duur.

CIMG5733

Maar dat hoeft niet perse zo te zijn. Met de volgende tips en tricks kan een verblijf in Amsterdam ook heel betaalbaar zijn.

20190223_135227_001

Met de auto of het ov naar Amsterdam?
De gemeente Amsterdam voert al jaren een ontmoedigingsbeleid om auto’s zoveel mogelijk uit de stad te weren. Eén van de middelen is een torenhoog parkeertarief: €7,50 per uur in het centrum, drie tot vier euro per uur in de wijken daaromheen. Soms bieden hotels voordelig parkeerruimte aan voor hun gasten. Maar zelfs wanneer een hotel parkeren aanbiedt, heeft het nooit zoveel parkeervakken als kamers. Nu de meeste toeristen uit Duitsland komen in plaats van Engeland of Amerika, staan de parkeergarages vaak vol en zult u alsnog aan de straat moeten parkeren. Neem daarom geen risico en kom daarom met de trein.

Tip: Kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen €2,50 voor een Railrunner (hele dag geldig, in 2e klas geen begeleider nodig, in 1e klas maximaal 3 kinderen per begeleider). Met een NS Flex-abonnement krijgt u voor €2 per maand 40% korting in de weekenden (vanaf vrijdagavond 18.30 uur) en voor €5 is er ook doordeweeks 40% korting. Het abonnement is na 30 dagen wijzigbaar en opzegbaar.

20190223_154448_002

Openbaar vervoer in Amsterdam
Het Amsterdamse OV brengt u werkelijk overal in de stad. Zoals er in Parijs binnen 500 meter altijd een metrostation te vinden, zo is er in Amsterdam altijd wel een tram- of bushalte in de buurt. Het GVB runt alle trams, metro’s en stadsbussen en heeft voordelige kaartjes. Zo kost een 24-uurskaartje €8 en de meerdaagse kaartjes worden relatief goedkoper: zo kost een kaartje voor 120 uur geen €40, maar €29,50. Kinderen tot en met 11 jaar betalen €4 per 24 uur. Voor hen zijn er geen meerdaagse kaartjes.

Tip: Gaat u ook buiten Amsterdam naar bestemmingen toe? De Amsterdam & Region Travel Ticket kan ook worden gebruikt voor treinreizen met NS en busreizen met andere vervoerders dan het GVB naar bestemmingen die tot zo’n 20 kilometer buiten de stad liggen. Een dagkaart kost €19,50 een tweedagenkaart €28 en een driedagenkaart €36,50. Deze kaarten zijn niet, zoals GVB-kaarten, 24/48/72 uur geldig, maar per dag die het patroon van de NS volgt: van middernacht tot 04.00 uur de volgende dag.

CIMG5720

Overnachting
De overnachting is misschien wel de grootste kostenpost: een gezin met twee kinderen heeft immers vaak twee kamers nodig, tenzij er een vierpersoonsslaapzaal in een jeugdherberg wordt geboekt. De vestigingen van de Nederlandse keten Xo Hotels bieden echter familiekamers (drie- en vierpersoons) voor verrassend betaalbare bedragen. De hotels bevinden zich voornamelijk aan de westzijde van de stad en hebben uitstekende tramverbindingen met het centrum. Kijk op hun eigen website voor kortingen en deals.

Tip: Boek altijd het flexibele tarief. Deze is een tikkeltje hoger dan het niet-annuleerbare tarief, maar mocht er iets gebeuren – zoals een tweede lockdown – bent u in ieder geval geen geld kwijt (mits op tijd geannuleerd, vaak binnen 72 tot 24 uur).

CIMG5724

Activiteiten
Er is zoveel te doen in Amsterdam dat een lijstje overbodig is. Nee, dat kunt u zelf wel maken. Feit is wel dat veel Amsterdamse musea erg prijzig zijn. €15 tot €20 per volwassene is niet ongewoon. Dit kan worden ondervangen met de Museumkaart, die voor ruim €60 een jaar lang toegang geeft tot zo’n 400 Nederlandse musea. Nu veel musea met tijdsloten werken om het aantal bezoekers te reguleren en de bezoeker alleen via internet aan kaartjes kan komen, verliest u ook geen geld aan vooruitbetaalde kaartjes wanneer u met uw Museumkaart boekt.

Tip: Ook het Anne Frank Huis (een absolute aanrader voor elk schoolgaand kind!) accepteert de Museumkaart.

CIMG5733

Zo kan een gezin het dus ook financieel nog leuk hebben in de hoofdstad. Er is genoeg te doen om een week te vullen en wie tussendoor even wil ontsnappen aan het stadse leven, stapt gewoon op de trein naar Zandvoort of de boot naar Pampus.


Op zoek naar nog meer inspiratie over Nederland?
Bestel het boek

In Nederland: Op reis door een klein koninkrijk

vandaag nog!


Help elkaar! Hoe heeft u een verblijf in Amsterdam financieel leuk gehouden? Laat uw advies achter als reactie. En stel gerust vragen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s